O nas

Wszystko zacz臋艂o si臋 od dzia艂alno艣ci w studenckim kole naukowym. To w艂a艣nie wtedy zdecydowa艂y艣my si臋 przeprowadzi膰 badania dotycz膮ce wiedzy gimnazjalist贸w na temat antykoncepcji. By艂o to du偶e wyzwanie bior膮c pod uwag臋, 偶e grup臋 badawcz膮 stanowi艂y osoby niepe艂noletnie. Wi膮za艂o si臋 to z bezpo艣rednimi spotkaniami z rodzicami, dyrektorami i pedagogami szkolnymi. Za mo偶liwo艣膰 przeprowadzenia ankiet zaproponowa艂y艣my w ka偶dej szkole przeprowadzenie zaj臋膰 dla uczni贸w z zakresu inicjacji seksualnej i antykoncepcji. Zaj臋cia te okaza艂y si臋 wielkim sukcesem, co by艂o pocz膮tkiem dalszej wsp贸艂pracy. Przynios艂o to korzy艣ci nie tylko nastolatkom, ale r贸wnie偶 nam, osobom prowadz膮cym. By艂 to czas owocny w nowe do艣wiadczenia, satysfakcj臋 oraz pozwoli艂o nam si臋 realizowa膰 w zawodzie inaczej ni偶 postrzegane jest to powszechnie. Edukacja seksualna sta艂a si臋 nasz膮 drug膮 pasj膮 zaraz po porodach naturalnych w domu. To w艂a艣nie w Stowarzyszeniu Niezale偶na Inicjatywa Rodzic贸w i Po艂o偶nych 鈥濪obrze Urodzeni鈥, kt贸rego jeste艣my cz艂onkiniami pozna艂y艣my wiele wspania艂ych, niezale偶nych po艂o偶nych, kt贸re sta艂y si臋 dla nas inspiracj膮 i motywacj膮 by chcie膰 i dzia艂a膰 wi臋cej.

Kluczowym problemem w prowadzeniu zaj臋膰 z edukacji seksualnej by艂o pozyskanie 艣rodk贸w na tak膮 dzia艂alno艣膰. Mimo, 偶e jest bardzo du偶e zapotrzebowanie ze strony szk贸艂 na takie warsztaty to jednak nie maj膮 one 艣rodk贸w finansowych na realizacj臋 takich przedsi臋wzi臋膰. Tak powsta艂 pomys艂 na za艂o偶enie Fundacji. G艂贸wnym celem jest zapewnianie bezp艂atnej edukacji seksualnej w szko艂ach przy zachowaniu jej wysokiej jako艣ci, poprzez stosowanie aktywnych metod prowadzenia zaj臋膰 z wykorzystaniem profesjonalnego sprz臋tu.

31 marca 2015 roku po latach planowania, przygotowa艅 oraz d艂ugiej ci膮偶y w ko艅cu sta艂y艣my si臋 mamami. Narodzi艂a si臋 nasza c贸rka Fundacja Edukacji Zdrowotnej STIM. Misj膮 naszej Fundacji jest dzia艂alno艣膰 koncentruj膮ca si臋 na tematach zwi膮zanych z edukacj膮 seksualn膮, oko艂oporodow膮 oraz profilaktyk膮 przeciwnowotworow膮. Fundacj臋 tworzy 5 po艂o偶nych z r贸偶nym do艣wiadczeniem zawodowym i 偶yciowym, co daje mo偶liwo艣膰 realizacji na innych p艂aszczyznach. Nasz potencja艂, wiedz臋 i umiej臋tno艣ci wykorzystujemy prowadz膮c zaj臋cia z edukacji seksualnej, a ju偶 niebawem poprzez prowadzenie Szko艂y Taty i Mamy, kt贸ra b臋dzie po艂膮czeniem szko艂y rodzenia i klubu rodzic贸w.

Naszym marzeniem jest to, aby obok osobistej satysfakcji jak膮 daje nam dzia艂alno艣膰 w Fundacji, budowa艂a ona presti偶 zawodu po艂o偶nej. Kontakt z m艂odzie偶膮 pozwala na budowanie ich 艣wiadomo艣ci dotycz膮cej roli po艂o偶nej w 偶yciu cz艂owieka. Dzi臋ki szerokiemu wachlarzowi naszych kompetencji wynikaj膮cych z ustawy o zawodzie po艂o偶nej mo偶emy spe艂nia膰 si臋 nie tylko pracuj膮c w szpitalu, poradni czy na uczelni.

Niew膮tpliwie w d艂ugoletnim planowaniu by艂o du偶o szale艅stwa. Nasz膮 wiedz臋 musia艂y艣my uzupe艂ni膰 o kwestie formalnego prowadzenia organizacji pozarz膮dowej. Do tej pory s膮 obszary, w kt贸rych potrzebujemy wsparcia. Na szcz臋艣cie na swojej drodze spotka艂y艣my wiele 偶yczliwych ludzi. Stale si臋 szkolimy i rozwijamy swoje umiej臋tno艣ci by nasza oferta by艂a w pe艂ni profesjonalna.

Cho膰 Fundacja STIM ma zaledwie 7 miesi臋cy to mamy ju偶 kilka sukces贸w na swoim koncie. Pozyska艂y艣my fundusze na materia艂y reklamowe i sprz臋t niezb臋dny do prowadzenia fundacji. Zorganizowa艂y艣my r贸wnie偶 szkolenie dla cz艂onki艅 fundacji i zakupili艣my ksi膮偶ki do naszej minibiblioteki.

Spotka膰 nas mo偶na na r贸偶nych eventach. Bra艂y艣my udzia艂 w Konferencji Prozdrowotnej 鈥瀂drowie Kobiety鈥 organizowanej przez Telewizj臋 TVS, a tak偶e w Festiwalu Zderzenie Gatunk贸w czy lokalnych piknikach. Wi臋cej o nas i naszych dokonaniach ju偶 niebawem b臋dziecie mogli przeczyta膰 na naszej nowopowstaj膮cej stronie internetowej.

Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za spe艂nienie Waszych marze艅.

Zarz膮d Fundacji Edukacji Zdrowotnej STIM 鈥 Weronika i Ola .