Edukacja seksualna

Jednym z filar贸w dzia艂ania Fundacji STIM jest prowadzenie rzetelnej, otwartej 艣wiatopogl膮dowo i obiektywnej edukacji seksualnej. Jeste艣my po艂o偶nymi, przekazujemy informacje zgodne z aktualn膮 wiedz膮 medyczn膮.

W 2015 roku opracowa艂y艣my autorski program warsztat贸w 鈥濸rofilaktyka wczesnego rodzicielstwa, ryzykownych zachowa艅 seksualnych i chor贸b nowotworowych鈥. Jest to zbi贸r temat贸w, kt贸re poruszamy z m艂odzie偶膮. Ka偶da ze szk贸艂 mo偶e wybra膰 indywidualnie tematyk臋 zaj臋膰.

Do kogo skierowane s膮 zaj臋cia?

Prowadzimy zaj臋cia skierowane do m艂odzie偶y szkolnej oraz ze szk贸艂 ponadpodstawowych. Jeste艣my r贸wnie偶 otwarte na wsp贸艂prace z innymi plac贸wkami takimi, jak schroniska dla nieletnich,聽domy dziecka, 艣wietlice 艣rodowiskowe, o艣rodki opieku艅czo-wychowawcze.

Poznaj nasz聽Program warsztat贸w聽i zdecyduj! 鈥撀艢ci膮gnij TUTAJ

Zaj臋cia warsztatowe s膮 dopasowane do potrzeb danej plac贸wki. Po ustaleniu zakresu tematyki s膮 ustalane terminy realizacji zaj臋膰. Obecnie Fundacja prowadzi zaj臋cia odp艂atnie. Czas trwania jednego warsztatu to 45 minut lub 1h. Zaj臋cia odbywaj膮 si臋 bez podzia艂u na p艂e膰, poniewa偶 uwa偶amy, 偶e m艂odzie偶 powinna wiedzie膰 o sobie jak najwi臋cej, a tematyka dotycz膮ca seksualno艣ci wi膮偶e si臋 z decyzjami podejmowanymi przez obie p艂cie, dlatego istotnym jest by obie strony mia艂y pe艂n膮 艣wiadomo艣膰.

Zaj臋cia prowadzone s膮 metodami aktywizuj膮cymi, zale偶y nam, aby w pe艂ni zaanga偶owa膰 m艂odzie偶 w dany temat. Na pocz膮tku ustalany jest kontrakt z prowadz膮cym zaj臋cia, obowi膮zuj膮cy w czasie wszystkich spotka艅.

Warsztaty prowadzone s膮 bez udzia艂u przedstawiciela z ramienia szko艂y. Decyzja ta podyktowana jest informacj膮 zwrotn膮 jak膮 otrzymali艣my od uczni贸w, z kt贸rej wynika, 偶e m艂odzie偶 najch臋tniej na tematy zwi膮zane z seksualno艣ci膮 cz艂owieka rozmawia z osob膮 spoza grona pedagogicznego szko艂y. Uczniowie czuj膮 si臋 swobodniej, ch臋tniej zadaj膮 pytania i nie boj膮 si臋 oceniania.

Je偶eli szko艂a uwa偶a, 偶e potrzebna jest dodatkowa zgoda rodzic贸w na uczestnictwo ucznia to w jej zakresie jest uzyskanie tych zg贸d od rodzic贸w czy opiekun贸w prawnych uczni贸w oraz  szko艂a zobowi膮zana jest do zapewnienia opieki osobom nie uczestnicz膮cym w zaj臋ciach.

Zapraszamy szko艂y do kontaktu

• Weronika Dryja 796 113 723