Szkoła Taty i Mamy chwalona w Kurierze Miejskim

Kilka miłych słów na temat naszej Szkoły Taty i Mamy pojawiły się na łamach magazynu Kurier Miejski dzięki naszemu absolwentowi Kamilowi Żegockiemu, który podzielił się swoją historią kangurowania córeczki – przeczytaj na 12 stronie 😉 A my bardzo dziękujemy, że mogliśmy w tym uczestniczyć 🙂

A czym jest kangurowanie?

Kangurowanie to nic innego jak kontakt skóra do skóry rodzica i nowonarodzonego dziecka. Najważniejszymi chwilami dla malucha jest czas tuż po porodzie. To bardzo ważne pierwsze 2 godziny w życiu dziecka, kiedy powinno leżeć sobie w kontakcie skóra do skóry z mamą lub z tatą. Dlaczego to tak istotne? Taki kontakt pozwala dziecku na lepszą adaptację do nowych warunków, zmniejsza jego stres i działa przeciwbólowo, co sprawia, że mniej płacze i uspokaja się. Dodatkowo zapewnia najlepsze warunki do termoregulacji, kolonizuje się florą bakteryjną rodzica oraz daje dobry start do karmienia piersią. Ale najważniejsze, że to czas budowania i wzmacniania więzi między dzieckiem a rodzicem.

Kanguruje się również wcześniaki, taki kontakt zapewnia im optymalną temperaturę, uspokaja się oddech i pomaga to w karmieniu piersią jeśli tylko oczywiście jest to możliwe. Żaden inkubator czy wspomagacz oddechu nie daje tak świetnych rezultatów w rozwoju malucha jak bezpośredni kontakt dziecka z drugim człowiekiem.

Standard Opieki Okołoporodowej gwarantuje kobiecie nieprzerwany 2 godzinny kontakt „skóra do skóry” tuż po porodzie, pod warunkiem dobrego stanu zdrowia zarówno matki jak i dziecka. W sytuacji, gdy kobieta ma cięcie cesarskie i nie ma takiej możliwości szpitale otworzyły się na umożliwienie kangurowania Tatusiom do czasu przewiezienia mamy na salę po operacji.