Jako położne i miłośniczki natury wiemy, jak ważne jest karmienie piersią dla mamy i dziecka. Znamy mnóstwo zalet. Potrafimy wyliczyć setki dowodów naukowych potwierdzających atuty karmienia naturalnego. Jesteśmy również świadome, że dla świeżo
upieczonej mamy bardzo ważne jest wsparcie specjalisty.
Towarzystwa naukowe i autorytety w dziedzinie zdrowia (Światowa Organizacja Zdrowia, Amerykańska Akademia Pediatrii, Dyrektoriat Zdrowia Publicznego UE) zalecają wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca życia dziecka. Jak wynika z badań GUS po urodzeniu karmi 98% kobiet, natomiast po 6 tygodniach jest to zaledwie 46%, a po 12 miesiącach niecałe 12%. Kobiety w badaniach na pytanie: co przyczyniłoby się do dłuższego karmienia piersią odpowiadały m.in., 18% pomoc doradcy laktacyjnego/położnej po wyjściu ze szpitala, 10% refundacja porady laktacyjnej, 15% dostępność porady laktacyjnej, 13% większa wiedza o zaletach karmienia piersią. NFZ refunduje 6 wizyt patronażowych położnej środowiskowej w ciągu 6 tygodni od momentu urodzenia dziecka. Dużo problemów laktacyjnych pojawia się po zakończeniu tej opieki. Wtedy kobiety nie wiedzą gdzie mają szukać pomocy lub na taką pomoc nie mają funduszy. Dlatego chcemy umożliwić kobietom skorzystanie z nieodpłatnych porad położnej w domu lub w lokalu Szkoły Taty i Mamy w Sosnowcu.

Głównym celem projektu jest prowadzenie poradnictwa laktacyjnego na terenie miasta Sosnowiec. W ramach poradnictwa zostaną zorganizowane
1. Indywidualne porady laktacyjne dla kobiet karmiących, na których będziemy rozwiązywać problemy z karmieniem piersią. W ramach zadania publicznego planujemy przeprowadzić 80 porad laktacyjnych, z których skorzysta 40 kobiet karmiących oraz ich dzieci��.
2. Szkolenie dla położnych celem uaktualnienia informacji, poznania nowości, najnowszych wytycznych. Zdobycia praktycznych umiejętności pomocy kobiecie karmiącej w konkretnych problemach laktacyjnych. Warsztaty będą prowadzone  przez wykwalifikowanych doradców laktacyjnych z bogatym doświadczeniem. W szkoleniu weźmie udział 15 położnych.
Efekty naszych działań zobaczycie na koniec zapoznając się z ewaluacją projektu. Śląska Mlekolandia już ruszyła!

Szkolenie dla pracowników poradni POZ: położnych rodzinnych

Cel warsztatów – wyposażenie położnych poradni rodzinnych  w praktyczną wiedzę, umiejętności i narzędzia przydatne w pracy z matką karmiącą.

Ilość uczestników: 15 osób

Czas i miejsce:  23 i 24.06.2018, 28.07.2018 Sosnowiec, pl. Kościuszki 5  Sosnowieckie Centrum Organizacji Pozarządowych

Nocleg i wyżywienie: we własnym zakresie

Program obejmuje: 18 godzin szkoleniowych

3 dni  w systemie 2+1 (sobota  od 9.00, niedziela od 9.00,  po ok. miesięcznej przerwie sobota 9-14).

Możliwość superwizji (kontakt po zakończeniu szkolenia)

W trakcie warsztatów:

• Przekażemy aktualną wiedzę i rekomendacje dotyczące żywienia niemowląt i małych dzieci (czasu trwania karmienia piersią, rozszerzania jadłospisu).
  • Przekażemy podstawy wiedzy o fizjologii laktacji  oraz poradzimy z jakich źródeł korzystać i gdzie szukać rzetelnych informacji odnośnie karmienia piersią ?
  • Obalimy najczęstsze mity dotyczące karmienia piersią
  • Omówimy zadania poradni POZ  związane ze wsparciem laktacji , zadania położnej wynikające  ze Standardów Opieki Okołoporodowej
  • Nauczymy jak obserwować   karmienie piersią w czasie wizyt patronażowych, bilansów,  jak prowadzić dokumentację w tym zakresie ?
  • Omówimy i przećwiczymy  jak rozwiązywać najczęstsze  problemy laktacyjne i zanalizujemy dlaczego aspekty techniczne karmienia są takie ważne.  Przekażemy  niuanse przystawiania do piersi  –  m.in jakie możliwości daje pozycja biologiczna, w jakich sytuacjach pomocna jest kompresja piersi i do czego przydaje się metoda super switch.
  • Przyjrzymy się nie tylko „żywieniowej”, ale i psychologicznej stronie karmienia piersią, popatrzymy na  nie w kontekście relacji matka-dziecko i ich wzajemnych  potrzeb.
  • Przećwiczymy w konkretnych scenkach i odpowiedziach na zadawane pytania podstawowe umiejętności komunikacji  z matką karmiącą i  zasady przekazywania zaleceń
  • Omówimy jak prowadzić edukację przedporodową w zakresie karmienia piersią, jak prowadzić instruktaż prawidłowego układania dziecka przy piersi
  • Zastanowimy się jak stworzyć poradnię, w której matki czują fachowe wsparcie w karmieniu piersią

Oferujemy:

• Rzetelną wiedzę opartą na aktualnych rekomendacjach i własnej wieloletniej praktyce
  • Materiały szkoleniowe dla uczestnika warsztatów
  • Zestaw szkoleniowy do prowadzenia edukacji przedporodowej w zakresie karmienia piersią
  • Ulotki edukacyjne dla matek
  • Przerwy kawowe i słodkie przekąski w trakcie szkolenia

Zgłoszenia: TUTAJ Warunkiem uczestnictwa jest obowiązek pracy na terenie województwa śląskiego.

Prowadzące:

Malwina Okrzesik, mgr psychologii, konsultant laktacyjny IBCLC od 2004 roku, współautorka poradnika dla mam karmiących „Piersią spoko”(wyd. Fides, 2004). Odpowiada na pytania mam na internetowym forum dziecko.  Przez 16 lat związana z Oddziałem Położniczym w Szpitalu Wojewódzkim w Bielsku-Białej, gdzie wspierała mamy w pierwszych godzinach, dniach karmienia. Prowadzi przygotowanie do porodu i konsultacje laktacyjne w Szkole Rodzenia „Pod Szyndzielnią” w Bielsku-Białej.

Katarzyna Osadnik, mgr położnictwa, doradca laktacyjny CDL od 2012 roku, doświadczenie zawodowe zdobywała na Oddziale Ginekologiczno-Położniczym oraz Sali Porodowej Szpitala Powiatowego w Mikołowie. Od 2014 pracuje jako położna środowiskowo – rodzinna w poradni „Profmed” w Katowicach, gdzie zajmuje się edukacją przedporodową oraz opieką nad matką i dzieckiem w okresie połogu. Prowadzi również prelekcje na temat karmienia piersią na spotkaniach dla kobiet i młodych rodziców